//
Meseria – bratara de aur !

Am cunoscut mai multi meseriasi , din diverse domenii . E clara diferenta si un ochi char fara experienta poate discerne corect. Toti transmit acelasi mesaj – profesionalism !

Ce-i deosebeste de restul turmei :

  • au scula potrivita in trusa care-i insoteste
  • stiu calea cea mai sigura si cea mai rapida pt rezolvarea problemei
  • nu rezolva problema temporar , partial sau determinand alte defecte
  • curata locul de munca la finalul operatiunii

Din pacate in Romania , scoala nu formeaza meseriasi , si prin formare la locul de munca de cele mai multe ori deprinderile de baza sunt doar partial invatate. Cred ca in viitor avem nevoie de cat mai multi profesionisti , in toate domeniile . Vreau sa spun ca imi doresc profesionisti incapand de la femeia de serviciu si pana la presedintele tarii.

Ma enerveaza lucrul facut pe jumatate . Fusareala. Lucrul de mantuiala . Cu varsta am realizat ca timpul castigat la o interventie fugitiva este pierdut inzecit prin pierderea partiala sau totala a obiectului reparat/realizat , plus timpul interventiilor ulterioare.

Un exemplu dintr-o zi clasica al vietii mele (cati profesionisti intalnesti zilnic in afara locului de munca?) :

  • dimineata imi cumpar painea proaspata , alegand un magazinla 800 m distanta de casa , unde gasesc intotdeauna paine proaspata si in plus felierea se face pe loc , lucru care da produsului de panificatie o savoare aparte . La 400 m distanta am varianta unui magazin care ofera un produs gata feliat , la un pret comparabil . Si totusi nu cumpar de aici din simplul motiv ca la o distanta accesibila am sansa sa intalnesc un profesionist.

  • medicul de familie trebuie sa o vada pe fiica mea  pentru ai recomanda un tratament (raceala clasica) – din fericire pentru familia mea stim ca medicul nostru de familie nu este profesionis , si ofera tratamente total aiurea , dar orasul in care locuim nu ne ofera alternative . In schimb tipul e superprofesionist in afaceri imobiliare , si pe langa o reteta gratuita dar eronata din punt de vedere medical , ma pun la punct cu evolutia preturilor din domeniul imobiliar/ultimele oportunitati de afaceri in domeniul imobiliar / etc.
  • sistemul bugetar ofera cele mai sinistre exemple de nonprofesionalism. Ma apuca dracii cand vad mutrele si viteza de reactie a celor cu care interactionez din cadrul institutional. Aici nu am sansa sa acumulez cunostinte , si in consecinta caut permanent calea de evitare sau scurtare a intrevederilor.

Profesionistii sunt ‘specii’ pe cale de disparitie in Romania . Ganditi-va la agricultura , ganditi-va la industrie , la turism , la comert , la servicii …din perspectiva celor 4 reguli de baza : unelte , instruire , experienta si bun simt . Trebuie sa recunoastem ca cel putin doua din conditiile de baza ne lipsesc.

Si nu compar cu un profesionist de 360 grd – care stabileste si recorduri de productivitate. Pentru romani , sincer , productivitatea ramane un cuvant in dictionar si nu o stare de spirit.

Am doar 34 ani si ma simt zi de zi mai descurajat de viitorul locului unde copii mei vor trai. Eu sincer nu am pretentii. Suntem clar generatia de sacrificiu . Vorba lui Mircea Badea – noi nu vom prinde nici macar autostrazile …daramite sa aspiram la vremuri de inflorire economica .

Avem doua solutii :

  • plecam intr-o tara mai putin corupta/dezorganizata/murdara.
  • intram in politica unde exista sansa sa schimbam mentalitatea nationala

Sa traiti bine ! Eu nu astept minuni , lupt sa traiesc si mai bine !

Cateva imagini elocvente :

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Magazin online – www.mobilaok.ro